Separat styring av varme og lys

Leo van der Harg poserer med fargerike blomster i hendene.

Leo van der Harg

Nederland

Leo van der Harg BV er mestere innen blomsterdyrking, og de produserer fem millioner potteroser i året og dekker ca. 10 % av det europeiske markedet. Selskapet ønsket å bli kjent for overlegen plantekvalitet og lette derfor etter en bedre måte å kontrollere vekstforholdene på.

Leo van der Harg poserer i drivhuset med Philips-belysning
LED-lys er fremtiden. Det er derfor jeg velger denne løsningen nå.
– Leo van der Harg
En fargerik bukett av blomster som er dyrket i drivhuset til Leo van der Harg

Utfordringen

Van der Harg ønsker å bli kjent for overlegen og jevn plantekvalitet. For å kunne oppnå dette trenger bedriften optimale vekstforhold som kan styres til enhver tid. Før det nye drivhuset ble bygget, brukte de utelukkende HPS-belysning til avlingene. Et slikt belysningssystem produserer både lys og strålingsvarme, og det er ikke mulig å styre temperaturen og belysningen helt uavhengig av hverandre. Dette er vanligvis ikke et problem om vinteren, men spesielt om våren og høsten kan det føre til begrensninger.

Riktig belysning

Leo van der Harg har et dyrkingsareal på 36 000 kvadratmeter til disposisjon. I 2013 ble dette utvidet med et nytt drivhus på 7000 kvadratmeter som skulle brukes til blomstring. Før det nye drivhuset ble bygget, ble det brukt HPS-lys til avlingen. Slike systemer produserer både varme og lys, noe som betyr at de to faktorene ikke kan kontrolleres uavhengig av hverandre. Dette er vanligvis ikke et problem om vinteren, men om våren og høsten kan det føre til begrensninger.

Leo van der Harg, eieren av bedriften, var innstilt på å bruke LED-lys. "Andre prosjekter har allerede bevist at montering av LED-løsninger gjør det enklere å administrere anlegget", forklarer han. "Denne kombinasjonen gjør det lettere å kontrollere vekstforholdene. Fordi LED-lys ikke genererer strålevarme, er det mulig å kontrollere temperaturen og belysningen separat."

Det ble montert et nytt belysningsoppsett som besto av både LED- og HPS-vekstlyssystemer. Avlingen får lys 5000 timer i året, og i 1000 timer brukes det enten bare LED-lys eller bare HPS-lys. Hvilken type belysning som brukes i løpet av disse 1000 timene, avhenger av temperaturen i drivhuset. Disse forbedrede kontrollmulighetene fører til sterkere planter av bedre kvalitet – hele året.

Den nye drivhusbelysningen gir over 10 % energibesparelser. Leo van der Harg forteller: "Vi kommer til å spare inn investeringen umiddelbart, ikke bare på grunn av energibesparelsene, men også på grunn av forbedringen i plantekvaliteten."

Philips GreenPower LED-overbelysning

Philips GreenPower LED-overbelysning

Philips lanserer nå en LED-basert overbelysningsløsning for drivhusprodusenter som er enkel å montere og ikke behøver vannkjølesystemer.

Relaterte prosjekter

Kontakt oss

Kontakt sertifiserte partnere

Philips-produkter selges gjennom et globalt nettverk av godkjente samarbeidspartnere. Finn samarbeidspartnere i området ditt for å få mer informasjon om Philips LED-vekstlys.

Kontakt Philips

Hvilke LED-vekstlys passer best for din situasjon? Vi hjelper deg gjerne. Bruk skjemaet vårt for å sende inn forespørselen din.

Bli med på teamet

Interessert i å finne ut hvordan du kan vokse og bli med i teamet vårt? Ta en titt på karrieresiden vår for mer informasjon.

Er du interessert?

Finn ut mer om LED-vekstlys ved å lese de nyeste artiklene våre og se på de nyeste referanseprosjektene.