LED belysning bestemmer laksens livssyklus

Overflatebelysning fra Philips

Rørvika

Svaberget Smolt

Svaberget Smolt har etablert et landbasert RAS (Recircurlating aquaculture systems)- teknologi og med belysning fra Philips.

Fordelene med dette systemet er at vi gir rett lysintensitet til fisken til enhver tid, med denne lysløsningen og styresystemet kan vi kontrollere tidspunktet for å smoltifisere fisken på et sikkert vis.
– Elling M. Bøkestad, konsernleder settefisk i SinkabergHansen
Anlegg med RAS 13.000kvm og en årlig produksjon på 2000 tonn

Bakgrunn

Svaberget Smolt ligger på grensen mellom Nærøysund og Bindal kommune. Her er det etablert et landbasert storsmoltanlegg med RAS (Recirculating aquaculture systems)-teknologi, og med belysning fra Philips. Svaberget Smolt har vært i drift fra april 2021, og anlegget skal få en planlagt årlig produksjon på 2.000 tonn. Belysningen er en svært viktig del av løsningen i anlegget, fordi man styrer laksens vekst og livssyklus med lys basert på kunnskap til laksens forhold til naturlig lys.

Lyset gir rett lysintensititet til fisken til enhver tid

Løsningen

Anlegget ved Svaberget smolt er på 13000 kvadratmeter. Vi la inn første rogn i april 2021, og leverte første batch med smolt i juni 2022. Lyset ble installert da vi overtok denne avdelingen. Det hele startet i juni 2021 og var ferdigstilt i mars 2022. Vi ønsket kun overflatebelysning her. SikabergHansen bygde anlegget, og Signify designet en tilpasset lysløsning for oss, det har fungert godt. Både leveranse og installasjon av belysningen gikk bra, sier Bøkestad.

Landbaserte akvakulturløsninger

Philips utklekking 125W

Philips utklekking 250W

Philips utklekking 340 W

Lysmengde 16,5 kLum
Effektivitet 135 Lum/W
IP-klasse IP66
Lysmengde 33 kLum
Effektivitet 135 Lum/W
IP-klasse IP66
Lysmengde 51 kLum
Effektivitet 150 Lum/W
IP-klasse IP68 + 20 m

Relaterte kasuser