Flaggermusvennlig nattbelysning

Nieuwkoop, Nederland

Takket være sine mange sjeldne og sårbare dyre- og plantearter er Zuidhoek i Nieuwkoop kommune i Nederland en del av Natura 2000-nettverket. I 2011 besluttet kommunen å gjøre Zuidhoek om til et boligområde ved å bygge 89 hus etter å ha vurdert miljøpåvirkningen av dette. Forskningen viste at det er et viktig fødeområde for noen sjeldne flaggermusarter.

3 Nieuwkoop
Med lysdesignet var det overordnede målet å øke kvaliteten på mørket, og jeg ønsket å finne den beste lyskilden for å oppnå det.
Robert Jan Vos, uavhengig lysdesigner, IALD
Nieuwkoop kundeutfordring

Kundeutfordring

Resultatet av forskningen viste at det er et viktig næringsområde for noen sjeldne flaggermusarter.

Derfor måtte kommunen iverksette noen bevaringstiltak før de gikk videre med boligprogrammet. Dette måtte inkludere belysning som ikke ville forstyrre den nattlige matingen og nattaktiviteten til flaggermusene.

Riktig belysning

"Nøkkelaspektet med prosjektet var å skape et naturlig landskapskonsept der boligprogrammet ikke påvirker det lokale dyrelivet," sa Robert Jan Vos. Lysdesignkonsulenten som har laget lysplanen for boligområdet.

For å sikre uforstyrret nattetid for flaggermusbestanden som bor i Nieuwkoop, valgte kommunen den dedikerte Philips-lysoppskriften utviklet gjennom omfattende forskning sammen med Universitetet i Wageningen og frivillige organisasjoner som er aktive i feltet. Både fargen og bølgelengden ble designet for å sikre at flaggermusene kan nyte natten som om det ikke var kunstig belysning på plass, samtidig som det sikres god synlighet for beboere som bor i området. Det ble derfor ikke inngått kompromisser på sikkerheten.

For å optimalisere lysnivåene ytterligere, installerte kommunen Interact City fjernlysstyringssystem for å sikre at lyset bare er på når det er nødvendig.

Overholdelse Nieuwkoop

Fullstendig i samsvar med naturvernsmål

Anvendelsen av den dedikerte lysoppskriften støtter kommunens boligprogram i Zuidhoek, samtidig som den muliggjør etableringen av en ideell infrastruktur som er i samsvar med direktivene til Natura 2000.

Fleksibilitet

Maksimal fleksibilitet og optimalisert effektivitet

Kommunen har full fleksibilitet til å sette opp dimmeplaner og en årlig dimmekalender aktivert av Interact City-lysstyringsprogramvaren. Disse sikrer at kunstig belysning kun brukes når det er nødvendig, og optimerer dermed energieffektiviteten.

Levende område

Skape et levelig rom for alle innbyggere

Den nye lysløsningen sikrer at flaggermus som bor i området ikke blir forstyrret av fargen og bølgelengden til kunstig belysning. Samtidig gir den godt innsyn og en optimal trygghetsfølelse for beboerne.

Mini 300 Stealth LED

Ved å bruke riktig lys kan du beskytte verdifull flora og fauna. Mini 300 Stealth LED i kombinasjon med vår flaggermusvennlige belysningsoppskrift er det perfekte valget for vei- og boligområder som ønsker å forlate naturen uforstyrret om natten.

En dedikert lysoppskrift for et verdifullt naturlig habitat

En dedikert lysoppskrift for et verdifullt naturlig habitat

Teamet

Nieuwkoop kommune

Kunde

Robert Jan Vos

Lysdesigner