Champagne: en belysningsprofil som gir mindre misfarging og lipidoksidering i ost

AH XL-referanseprosjekt

Fyldig, kremet ost

Et spesialutvalg av oster – Dette er ofte en matelskers favorittsted i dagligvarebutikken. Men hvordan kan du effektivt vise frem varene samtidig som du opprettholder friskhet og toppkvalitet? Svaret ligger i en lysoppskrift.

SPAR Wespelaar, Belgia

Hold maten fersk

Selv om fettstoffene i ost er det som gir denne deilige maten sin fyldighet, bidrar de også til et problem når det gjelder belysning av denne delen av dagligvarebutikken. Når ost utsettes for lys, begynner fettstoffene (eller lipidene) å oksidere – først endrer ostens utseende og deretter smaken og lukten. Denne prosessen skjer på bare noen få dager. Lysindusert misfarging og lipidoksidasjon kan avskrekke kunder fra å kjøpe produktet, og kan påvirke deres nytelse av osten hvis de bestemmer seg for å kjøpe den.

Prøv Champagne: LED-profilen for fersk ost

Dette viser forskningen vår:

  • Lipidoksidering påvirkes i stor grad av lysspekteret. Mengden oksidering som oppstår med tradisjonelle lyskilder, er mye høyere enn for ost som belyses med LED-lys. Ved å optimalisere LED-profilen kan du redusere lipidoksideringen enda mer.
  • Lipidoksidering kan trenge opptil 0,5 cm inn i osten.
  • Vi fant ut at når ost først er utsatt for belysning, fortsetter lipidoksideringen i mørket. Hvis det brukes tradisjonell belysning i butikken, er økningen i mørket større enn ved bruk av LED-lys.

Diagram 1a: mengden lipidoksidering

Virkningen av spekter og belysningsstyrke på lipidoksidering. Data etter 10 dagers belysning. Den røde terskellinjen er basert på sansevurderinger i litteraturen: Over denne linjen påvirkes lukt og smak av lyset.

Diagram 1b: nivå av misfarging

Virkningen av spekter og varighet av lyseksponering på misfarging. Resultater for et lysnivå på 1000 lx.

Gjør osteavdelingen mer innbydende med Champagne

På grunnlag av denne forskningen har vi utviklet en spesiell LED-profil med tilpasset spekter for ferskvarer som vi har kalt Champagne, og den gir følgende fordeler:

  • Vis frem osten på en tiltalende måte.
  • Sørg for at den holder seg fersk.

Kontakt

Ta kontakt med det lokale kundesenteret hvis du har spørsmål eller forespørsler.

Nedlastinger

Mer om belysning for ...