Flere brands fra

Magisk stemning

i vinnende omgivelser for Friends Arena

Friends Arena,
Solna, Sverige


Les om hvordan Friends Arena lyser opp i mengden med moderne stadionbelysning
Den imponerende fasaden til Friends Arena i Sverige, belyst med Philips Lighting

Den arkitektoniske
belysningen

skulle virke rolig, med myke fargeendringer. Lysinnstillingen måtte ha en viss balanse for at det skulle se ut som om fasaden hadde blitt malt i ulike farger, og dette har vi virkelig lyktes med."

 

– Helena Åkerberg, lysarkitekt. Lighthouse AB

Friends Arena i Sverige har fått en fasade som kan endre farge etter behov
Philips har gitt Friends Arena i Sverige en tøft belyst fasade som endrer farge

Utfordringen

 

Sveriges nye nasjonalarena trengte et gigantisk belysningssystem. Den opprinnelige belysningsplanen for stadionet, som har plass til 65 000, var imidlertid for dyr og uhåndterlig. Lysdesignbyrået Lighthouse AB utarbeidet en mer praktisk plan basert på teknologi fra Philips.

Friends Arena stadion med effektiv Philips-belysning for idrettsplasser

Riktig belysning 


Friends Arena trengte spenstig belysning som stod i stil med den nye og moderne arkitekturen. Tanken var å skape en levende fasade som kunne endres alt etter arrangement. For å lykkes med dette utviklet designerne et RGB-stadionbelysningssystem som var kraftig nok til å belyse den 24 meter høye fasaden både oven- og nedenfra.

 

Philips iColorGraze var klar til å skape enestående stemning. Til tross for det lave energiforbruket kan iColorGraze projisere lys over lang avstand for å skape en vegg av dynamiske farger. Ved å plassere armaturene med 3 meters avstand er utseendet balansert, samtidig det er enkelt å utføre vedlikehold. Det ble i samråd med en arkitekt valgt ut en gips som hadde riktig fargetone og struktur for å forbedre og reflektere lyset optimalt.

 

Inne på stadion blir banen lyst opp av 316 ArenaVision-armaturer som sørger for krystallklar sikt både for fans og spillere. Disse flomlysene belyser banen samtidig som de forbruker et minimum med energi. Armaturene er dessuten individuelt innstilt for å holde lysnivået under 3500 lux ved TV-overføringer, slik FIFA krever. Alle målene er dermed nådd, og prosjektet har vært en rungende seier for Friends Arena.


LED-fasadebelysningen kan skifte farge på et øyeblikk, slik at stadioen skinner i lagfargene eller andre farger man ønsker. De imponerende lysveggene sørger for en magisk velkomst, uansett fargene.

  • ColorGraze MX Powercore
    ColorGraze MX Powercore
    Mange arkitektoniske strukturer trenger en lineær armatur som kan belyse flere etasjer med minimal tilbaketrekking. Eiendomsforvaltere/sluttbrukere trenger et kontrollerbart produk...
  • ArenaVision MVF404
    ArenaVision MVF404
    Philips kompakte lyskaster for areaer MVF404 er spesielt utviklet for idrettsanlegg der det stilles store krav til belysningen både for tilskuere og TV- sendinger, der all idrett s...

Gjør fansen
stolt 

Teamet

Peab AB

Entreprenør/kunde

Helena Åkerberg, Lighthouse AB

Lysarkitekt

Relaterte kasuser